fredag 25 juli 2008

Utflykt - Taxinge Slott (Kakslottet)

Husse tar över bloggen idag och recenserar ett utflyktsmål för barn (och hundar):

Taxinge slott (Kakslottet)
Taxinge ligger strax söder om Södertälje mycket vackert beläget längs med mälarens strand. Slottet är (som det populära tillnamnet Kakslottet antyder) mest känt för sina bakverk. Faktum är att det kanske mest är tårtorna som mest spektakulära, men ändå. Menyn i övrigt bjuder bl a på mycket delikata och prisvärda köttbullemackor (62 kr) och räksmörgåsar (89 kr). Äntligen någon som förstått att brödet i mackan faktiskt har betydelse. Förutom tårtor finns det för närvarande hästar, getter och grisar att titta på. För den mer kulturellt lagde besökaren finns det en del hantverk, en slottsbod och några mycket vackert anlagda parker. Vanligtvis finns det också någon form av konstnärlig utställning att titta på i närheten av stallet.

För barn:
Barnen kommer att älska Taxinge, framför allt om besöket sker en varm sommardag som idag. Om man under fikat/lunchen placerar sig lite strategiskt har man nära till den lilla och mycket fräscha lekplatsen och föräldrar kan få lite förlängd fikatid medan barnen börjar leka. Minst lika kul som lekplatsen är att klättra omkring på de tre gamla kanonerna som står uppställda på höjden utmot vattnet. Precis bredvid slottet ligger också en fin badstrand (sandstrand) med tillhörande fotbollsplan och gräsytor. Sommartid är också "glasspaviljongen" öppen vilket ger enkel tillgång till (just det!) Glass! Barnmeny finns på slottet, men den är något begränsad.
Betyg. 4 (av 5)

För hundar:
Hundvänlig personal och ganska mycket besökare med hund, men inte något särskilt anordnat för våra fyrfota vänner. Lite vattenskålar utomhus skulle vara en trevlig gest... Öppna fina ytor att springa på, men i och med att det oftast är mycket folk bör hundar vara kopplade. Stort plus dock för bra möjligheter till hundbad. Strandlinjen erbjuder flera ställen där hundarna ostört kan plaska runt utan att störa övriga badgäster/besökare. Vår hund uppskattade även att hälsa på dom mycket nyfikna grisarna men det är väl kanske vare sig vanligt eller något att rekommendera. Parkeringsplatsen erbjuder ok möjligheter till skugga om man är ute i god tid för hundar som blir stressade och behöver vila i bilen. (OBS! Tänk på att kan bli varmt ändå och att det alltid måste finnas luftinsläpp och tillgång till vatten.)
Betyg. 2 (av 5)

Mer information om hur man tar sig dit, öppettider, evenemang etc hittas på http://www.kakslottet.se/.

Inga kommentarer: